Slavonski ručni rad

Tradicionalni Slavonski ručni rad

Nastavljajući tradiciju naših baka sa područja Slavonije predstavljamo Vam Slavonske ručne radove u njihovom izvornom obliku: Šlingeraj ili rišelje kao najpoznatiji i najrašireniji slavonski ručni rad stoljećima se koristi pri izradi narodnih nošnji, zavjesa, stoljnjaka, posteljina, oltarnika, miljea, uskršnjih salveta i kecelja. Kao posebnu i prepoznatljivu tehniku izrade gore navedenih predmeta predstavljamo Vam i toledo izrađen na šifonu ili domaćem tkanom platnu!Tu je nadaleko poznati i priznat NEC, a kao posebnu  i jako zahtjevnu tehniku ručnog rada imamo i zlatovez koji se kao tradicionalni način ukrašavanja počeo koristiti i za ukrašavanje torbica, boca, kutija za nakit, slika i td.

Nastavljamo i sa izradom tradicionalnih tkanih radova na tkalačkim stanovima, kao što su "borica stoljnaci", peškiri, miljei i salvete.

Bogatstvo narodnih nošnji i tradicionalnih ručnih radova očituje se i u velikom broju naziva za pojedine (iste) proizvode. Slavonski tradicionalni džemper ma nekoliko naziva u krugu od 100 km, da smo samo rekli špenzlet, štriker, reklja, rekla, jankel, bundžur il ćurakle, većini vas ne bi bilo jasno o čemu pričamo. Tako je s većim brojem starih obrta u Hrvatskoj. Ovo je naš mali prilog edukaciji mladih o hrvatskoj baštini.

Marica Kovač ručni radovi

Šlingana posteljina

10.03.10
Ovalni nadstoljnjak šlingan s plavim koncem 9-2Šlingeraj ili rišelje je najpoznatiji  i najrašireniji ručni rad koji dolazi sa područja Slavonije. Šlingeraj se koristi kod izrade narodnih nošnji, te kod izrade praktičnih i u ...Opširnije

Jankel s kapuljačom

13.12.16
Dječji tradicionalni slavonski džemper (jankel) s kapuljačomU ponudi imamo i jankel (topli tradicionalni slavonski džemper) za djecu i odrasle s kapuljačom i bez kapuljače. Za sve koji vole etno modu ovo je idealan odjevni predmet za hladnije dane.   ...Opširnije